TIPS FÖR DIG SOM SKA KÖPA EN ROBOTDAMMSUGARE

Först och främst, fundera på vad du ska ha robotdammsugaren till! Är det så att du har husdjur som fäller mycket hår och det är därför du vill köpa en, så kanske du inte behöver en dyr variant. Många av robotarna idag klarar av just djurhår och har egna system för att inte hår ska fastna i borstarna.

En robotdammsugare kanske inte ersätter den traditionella dammsugaren, men den är på god väg och gör faktiskt merparten av det jobb du själv vill slippa göra. Om du inte dammsuger så ofta själv, så är roboten perfekt för dig. Du behöver bara sätta igång roboten så städar den golvet medans du kan göra annat. Många nya modeller har schemaläggning vilket gör att den kan sätta igång och städa när du är på jobbet eller ute och reser. Det är skönt att slippa grus i hallen eller brödsmulor i köket.

Om du bestämt dig för att köpa en robotdammsugare så kan följande saker vara värt att tänka på:

Ljudnivå: En del robotar låter högt och har mellan 90 dB till 52 dB. Det är bra att läsa detta innan om du husdjur eller småbarn. Det är inte trevligt för varken människor eller djur med högt ljud på en maskin om man vistas för nära. Se gärna till att du flyttar barn eller husdjur till ett annat rum när du använder roboten. Även signalen som indikerar batteriet är på väg att ta slut låter rejält. Detta gäller dock inte alla robotar och många av de nya modellerna har lägre ljudnivå. Tanken är väl dessutom att du ska slippa vara hemma när den städar.

Kanter: Många robotar är bra, men inte när det gäller kanter. Läs gärna vad du får med i paketet och håll utkik efter kantborstar, då slipper du går runt och sopa upp längs kanterna i rummen. De nyare modellerna hanterar kanter väldigt bra och har borstar som sträcker sig långt utanför robotens kant. En del klarar till och med hörn.

Laddning: De nya versionerna har laddningsstation, och detta är en klar fördel. Du tröttnar ganska snabbt på att behöva lyfta roboten och sätta i strömsladden för att kunna ladda upp roboten. Men de robotar som har laddningsstation så slipper du detta problem, roboten åker och laddar sig själv. Tänk dock på att laddningsstationen kan sluka ström även om den inte laddar upp roboten. Det är bra att hålla koll på detta, även om det inte är något större problem då många av de nya elektronikprylarna är förbättrade när det gäller standby-läge.

Sugeffekt: Ska du köpa en robotdammsugare, så ska den ju kunna ta upp smutsen. Den första biten är mekanisk, d.v.s. borstarna som leder in smutsen till suget och därför kan mycket hänga på just denna del istället för själva sugeffekten.

Sladdar: Många robotar kan hantera sladdar, men rensa gärna undan på golvet så att du slipper se att den förstört någon sladd eller rivit ner en lampa. I några modeller så står det i beskrivningen att den har teknik som klarar sladdar.

Möbler: Gör en översyn av rummet du ska använda robotdammsugaren i. Kommer den under soffan? Bordet? Bokhyllan? Tänk på ju fler möbler du har i närheten av varann, desto större chans är det att den fastnar i en "loop" vilket gör att den åker samma väg hela tiden. Har du en hög matta? Testa gärna roboten så att du ser att den inte fastnar i den. En del robotar har en varningssignal om den fastnat på en och samma punkt. Några av de nyare modellerna har väldigt bra körmönster där roboten håller kolla på vart den redan dammsugit och därför är inte möblerna några större problem. En del klarar till och med mattor med fransar.

Många robotar har stötskydd och sensorer som vet när den börjar närma sig kanter och därför saktar ner eller unviker att slå i för hårt.

Virtual walls: För de nyare robotdammsugarna brukar det medfölja virtual walls. Dessa gör att du skärma av rum eller ytor som du inte vill att roboten ska åka in till.